06 ožu.

Osvijesti i prihvati promjenu! – uspješan primjer javno-civilne suradnje

Ciklusom radionica iz područja građanskog odgoja i obrazovanja, udruga Savjetovalište Lanterna u suradnji s partnerskim udrugama i ustanovama započela je s provedbom projekta Osvijesti i prihvati promjenu!

Kroz edukaciju djece i mladih te nizom ekoloških aktivnosti projektom se nastoji podići svijest o problematici nedostataka kvalitetnih projekata za osiguravanje održivog razvoja, lošeg gospodarenja otpadom te ulaganja u turizam bez kvalitetne infrastrukturne podrške, uključenja volontera i izvanobrazovnih sadržaja za djecu i mlade.

Jedan od Lanterninih partnera u projektu su i Ruke za bolju Makarsku, udruga koja već godinama kontinuirano i sustavno osnažuje mlade kao buduće nositelje promjene koji poznaju i razumiju društveno-političke procese, kritički ih promišljaju i djeluju s ciljem smanjenja društvene nejednakosti i poticanja društvene inkluzije. Neformalnom edukacijom  iz područja građanskog odgoja (Građanski inkubator) želi se uključiti mlade u opisivanje, analizu, prosudbu i rješavanje pitanja koja su važna za njih osobno u kontekstu osiguranja političkog, društvenog, kulturnog, gospodarskog i ekološkog razvoja društva u kojem žive.

Sadržaj dvosatnih besplatnih radionica koje će se održavati subotom poslijepodne vezan je uz razvoj političke i građanske pismenosti, ljudska prava, među-kulturalnost, ekonomiju i ekologiju. Teme se odnose na identitet, komunikaciju,  predrasude, stereotipe, diskriminaciju, demokraciju, građanstvo, sukob, ljudska prava, civilno društvo i aktivizam. Polaznici radionica će imati priliku koristiti različite metode tipične za neformalno učenje kao što su debata, oluja ideja, prepričavanje, pretraživanje medija, intervju, igranje uloga, simulacija vođenja, aktivno slušanje, pregovaranje i upoznavanje s radom institucija.

Prva  radionica na temu “Mladi i aktivno građanstvo“ održat će se u subotu, 16. ožujka s početkom u 16 sati u Info centru za mlade Makarska (Trg Hrpina 1.). Voditelj je Petar Kelvišer.