Lajkaj petkom

„Lajkaj petkom“ je pilot projekt zajednički pokrenut od strane udruge Rockatansky i GI „Ruke za bolju Makarsku“ usmjeren prema mladima između 13 i 17 godina. Riječ je o osmišljavanju programa druženja i kvalitetnog provođenja slobodnog vremena za mlade u Makarskoj koji već dugo vremena nemaju nikakav prostor i sadržaj primjeren njihovom uzrastu, a istovremeno nisu zadovoljni „zabavnim sadržajima“ koji im se nude, uglavnom stihijski i površno.
Odakle ideja za pokretanjem ovog projekta?
S jedne strane inicijativa je potaknuta brojnim razgovorima prosvjetnih radnika i onih koji su na bilo kakav način u kontaktu s mladima, uz konstataciju kako bi istima trebalo organizirati nekakav uhodani i osmišljeni zabavni sadržaj. S druge strane, tu su same potrebe i zahtjevi mladih koji, doduše, nisu sasvim artikulirani, no sa stanovitim potencijalom da se uz pomoć odraslih isti pretvore u cijeli niz lako provodljivih ideja. Učitelji koji su sami ili uz pomoć Savjetovališta Lanterna prethodnih nekoliko godina organizirali sporadične zabavne programe za srednjoškolce i osmaše u prostorima škole ili izvan nje, zaključili su kako mladi već u sedmom razredu imaju potrebu zajedničkog druženja uz glazbu, ples i ostale multimedijalne sadržaje. No, sve se svodilo na prigodničarska događanja koja nipošto nisu do kraja zadovoljavala potrebe mladih. Stoga je bilo nužno početi s ovakvim programom koji je zapravo „rad u nastajanju“, s ciljem osposobljavanja mladih da na tragu neke svoje ideje sami osmisle odgovarajući zabavni sadržaj.
Kako je zamišljena realizacija cijelog programa?
Sam naziv upućuje na to se program odvija petkom i to u matinejskom terminu od 18 do 22 sata. Kroz promicanje urbane kulture mladih program se temelji na glazbenim slušaonicama, koncertima, projekcijama filmova, izložbama, glazbenim kvizovima, tribinama, te promocijama knjiga, časopisa i stripova. Mladima je omogućeno kreiranje play liste uz puštanje glazbe po njihovom izboru, a u obzir dolaze i slavlja rođendana, te slična događanja. Termin i način održavanja programa usklađen je sa zakonskim okvirima, čime maloljetna djeca izbjegavaju prekasno izbivanje iz kuće, a točenje alkohola ili pušenje nije dozvoljeno unutar prostora udruge. S obzirom da se radi o suradničkom projektu, očekujemo uključivanje i ostalih civilnih organizacija, te drugih pojedinaca koji svojim znanjem i iskustvom mogu doprinijeti kvaliteti cijelog projekta koji se može pratiti i preko facebook stranice: www.facebook.com/Lajkaj-petkom

11075247_990488997629547_294777176055837014_n